Kuchnia krajowa ukształtowała się na powierzchni wieków pod wpływem różnych narodowości. W efekcie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca oraz sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?
Co wpłynęło na kształt kuchni lokalnej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego różne obyczaje, składniki i smaki. Polska kuchnia zawiera w związku z tym detale tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet teutońskiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego spożyjemy w antycznej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać wolno także te dania, które szablonowe są dla całej kuchni polskiej.
Bez czego rodacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie potrafi z niego zrezygnować. W polskiej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych nacji jest w szczególe to, że najważniejszym i najbardziej napełniającym pokarmem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch potraw: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to naturalnie:
• pierogi z różnorodnymi nadzieniami;
• bigos;
• gołąbki;
• kotlet schabowy;
• fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, których bazą są bezsprzecznie ziemniaki. Ochoczo przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma faktycznie wiele do zaoferowania. Cenią ją nie tylko Polacy. Też przybywający do nas turyści akcentują, iż jest smaczna i sycąca.